Content for id "haarden" Goes Here

ECOFAN

De EcoFan is een ventilator die speciaal ontworpen is voor gebruik op een houtkachel of allesbrander. Ontworpen, gepatenteerd en gemaakt door de firma Caframo uit Canada waar de houtkachel voor velen de enige bron van verwarming is. Het doel van de ventilator is om de warme lucht circulatie van de houtkachel of allesbrander te optimaliseren en de ruimte sneller en gelijkmatiger te verwarmen. Hiermee wordt het comfort verhoogd en 14% tot 19% brandhout bepaard

 

Elektrische stroom uit warmte

Bij de EcoFans van Caframo wordt het Peltier element op een andere manier gebruikt zodat deze stroom op gaat wekken. De voet van de ventilator staat op de warme kachel. Het alluminium van de voet transporteert de warmte van de houtkachel efficient naar het midden van de ventilator waar het de warmte overdraagt op de onderkant van het Peltier element.

De bovenkant van het thermo-elektrisch element heeft geen contact met de warmtebron maar is juist voorzien van een een aluminium koelvin. Op die manier ontstaat er een temperatuurverschil tussen bovenkant en onderkant van het Peltier element en die energie wordt omgezet in elektrische stroom.
De stroom van het thermo-elektrisch element laat een klein gelijkstroom motortje draaien waar de ventilatorbladen op gemonteerd zijn. Op die manier zuigt de ventilator lucht aan door de koelvinnen van de koude kant waardoor het temperatuurverschil in stand blijft.

 

Werkingsgebied

De ventilator begint spontaan te draaien als de kachel een temperatuur van 120 graden bereikt. Terwijl de kachel warmer wordt tot 300 graden gaat de ventilator steeds sneller draaien. De luchtstroom verschilt per model en varieert tussen de 3 en 5 kubieke meter lucht per minuut.
Hoewel de ventilator krachtig genoeg is om een kaars uit te blazen op 30 cm afstand is het bepaald niet zo dat er een duidelijk merkbare warme wind door de huiskamer blaast. De ventilator is daar juist niet voor ontworpen. De bladen zijn zo gevormd dat de warme lucht boven de kachel efficient en met een brede waaier door de ruimte wordt verspreid voordat het de kans heeft om allemaal naar het plafond te stijgen waar het zijn warmte kwijt raakt en als koude lucht weer naar beneden te zakken.

 

Geluid en onderhoud

De EcoFan doet zijn werk in stilte en onderhoudsvrij. Pas bij heel goed luisteren vanaf 50 cm afstand zijn de koolborsteltjes in de electromotor te horen. Hij vereist geen onderhoud anders dan af en toe met een zacht kwastje het stof verwijderen.